"Ons logo en onze naam, een verhaal apart"

Eind 2006 was ik bij het Congres van de International Continence Society in Chistchurch, Nieuw Zeeland, om een presentatie te geven over chronische bekkenpijn (CPPS). Mijn collega pionier in de bekkenfysiotherapie, Marijke Slieker, gaf me voor die gelegenheid een foto van een beeldje om te gebruiken in mijn verhaal.

Het beeldje had ze gezien op een tuinfair en ze associeerde het met mij en mijn pijnpatienten. Ze stuurde me de foto en ik heb hem in de eerste dia van mijn power point gezet. Daarna heb ik de foto in al mijn volgende presentaties dankbaar gebruikt.

Als je naar het beeld kijkt valt op dat de buik niet aanwezig is en dat er geen verbinding is tussen het bovenlichaam en het onderlichaam. Dat is iets dat in onze kliniek door veel patiænten wordt herkend. De ademhaling is vaak hoog en het is moeilijk om te voelen in de buik en in de bekkenbodem. Vervolgens gaan mensen nadenken over hoe het komt dat ze pijn hebben en hoe ze er vanaf komen: de hand onder het hoofd.

In 2011 nam ik het besluit om het onderzoeken en behandelen van mensen met pijn geen bijzaak meer te laten zijn binnen mijn bekkenfysiotherapie praktijk. Ik vond dat het tijd werd voor een kliniek waar patiænten terecht konden met pijnklachten in buik, bekken en lage rug. Mensen waarbij veelal medisch geen oorzaak voor de klachten wordt gevonden maar bij wie wij op functioneel gebied vaak wel zaken vinden waar veel aan gedaan kan worden.

Omdat we ook steeds meer aanmeldingen kregen van patiænten uit het buitenland heb ik ervoor gekozen om de naam F-act (spreek uit als effect) Centrum voor Bekken en Bekkenbodem Expertise te veranderen in F-act Pelvic Pain Cinic en F-act Bekkenfysiotherapie.  Ook was de tijd rijp voor het aanpassen van het logo. Samen met vormgever Durge geeft Vorm ben ik gaan zoeken naar een nieuw logo. Maar niets was zo treffend als de foto die ik inmiddels overal gebruikte in mijn presentaties in binnen- en buitenland. Het liefst zou ik dat beeld in mijn logo willen gebruiken......maar dat kan niet zonder toestemming van de kunstenaar.

Ik begon een zoektocht naar de kunstenaar die het beeld heeft gemaakt in de hoop het beeld te kunnen kopen of om toestemming te krijgen om het te gebruiken voor het ontwerp van mijn nieuwe logo. Marijke had de foto nog, maar het kaartje dat erbij stond was inmiddels weg "ge-photoshopt". De foto heb ik vervolgens op Twitter geplaatst met de vraag of iemand het beeld kende. Ik heb exposanten die op de betreffende tuinfair stonden benaderd en uiteindelijk kreeg ik via Twitter de naam van een bedrijf in Groningen dat het beeld op zijn website had staan. Ik heb meteen contact opgenomen en hoorde dat het gemaakt was door een anonieme kunstenaar uit Aziæ. Geke Minnaard gaf me toestemming het beeld te gebruiken voor mijn logo. Toen ik in 2013 onze nieuwe locatie in het Molenweg Gezondheidscentrum betrok heb ik het originele beeld van mijn vader cadeau gekregen.

Omdat de naam F-act Pelvic Pain Clinic in Nederland toch voor verwarring zorgde, hebben we begin 2015 een aparte BV opgericht voor F-act Pelvic Pain Clinic. De bekkenfysiotherapie praktijk kreeg om nog meer verwarring te voorkomen de naam Bekkenfysiotherapie Hogen Esch.  Voor het logo van de bekkenfysiotherapie hebben we, omdat we het beeld en het verhaal er achter zo mooi vinden, ook hiervoor het beeld ingezet.