Patient ervaringen

"F-act clinic, een plek waar ik met veel warmte werd ontvangen! Waar eerdere bekkenfysiotherapie soms wat gehaast en onpersoonlijke voor mij aanvoelde, was er bij F-act veel ruimte voor persoonlijke aandacht en advies. Ik had het gevoel dat er echt naar me geluisterd werd. In een tijd van veel pijn en onzekerheden was dit voor mij van zeer grote waarde. Niet alleen de lichamelijke klachten werden bekeken maar er was ook ruimte en aandacht voor het psychologische en emotionele stuk wat komt kijken bij bekkenpijn. Dit heb ik als zeer prettig ervaren. Door Fetske voel ik mij gesteund en gesterkt in mijn proces en de zoektocht naar herstel. Fetske geeft deskundig advies op maat, maar staat ook open voor mijn eigen inbreng en stimuleert mij te luisteren naar mijn eigen gevoel. Ik ben dankbaar dat ik F-act clinic en haar medewerkers heb gevonden!"

Sarah, september 2018

--------------------------------------------------------------

In september 2016 ben ik tijdens een wielerwedstrijd hard op mijn zitvlak gevallen. Daags na de val zijn er rontgenfoto’s gemaakt in het ziekenhuis waar geen breuken zijn geconstateerd. Ik kon maandenlang niet zonder pijn zitten en heb diverse fysiotherapeuten, een osteopaat en accupuncturist bezocht. Verder heb ik drie zenuwblokkades laten zetten in het ziekenhuis. Na anderhalf jaar was ik nog altijd zoekende naar de juiste hulp tot ik op advies van een anesthesist van het WFG te Hoorn bij Fetske terecht kwam. Haar kundige diagnose en positieve motverende houding gaven mij weer de moed dat het goed zou komen. Fetske heeft i.s.m. een anesthesist in Hoorn een nieuwe zenuwblokkade laten zetten op basis van haar diagnose. Kort daarna is er o.a. gestart met het wegmasseren van de verklevingen op de “ruwe” huid en i.c.m. cupping is de huid soepeler gemaakt. Tevens kregen we huiswerk mee en na drie maanden intensief cuppen en masseren ben ik bijna pijnvrij. Ik fiets weer volop en ben blij dat ik zeer deskundig en snel ben behandeld door Fetske.

Ger, Juli 2018

--------------------------------------------------------------

Met veel pijn naar de gynaecoloog, therapieën gehad, pijnpoli bezocht, dry needling gehad, naar de Proctoskliniek geweest, nogmaals therapie; toen gaf mijn therapeute Arija de tip om naar de Pelvic Pain Clinic toe te gaan.  Daar kwam ik terecht bij Fetske, waar ik heel blij mee was, zij luisterde, was begripvol en erg aardig. Ze had de oorzaak snel gevonden, ik ben er nog niet maar er is vooruitgang.
Ik raad iedereen aan die al langere tijd pijn heeft van de bekkenbodem ga naar de Pelvic Pain Clinic.
Als ik eerder van het bestaan van jullie had geweten had ik geen 3 jaar met pijn hoeven te lopen.
Heel hartelijk dank.
Carla
Januari 2018

--------------------------------------------------------------

Begin dit jaar kwam ik bij Fetske en haar team. 

Dit na negen jaar chronische pijn en alle gevolgen van dien. Het begon na een operatie. Ontzettende pijn met zitten, lopen en staan. Liggen de beste houding. Hierna volgden verschillende operaties, pijn poli, neuroloog, orthopeed, fysiotherapie, bekken therapie, manuele therapie, osteopathie, paragnost, voetzool reflex, pre-scan, revalidatie therapie, psychische therapie, zenuw infiltraties, medicatie, enz. Het land doorkruist en alles met weinig resultaat.
Na al die jaren was mijn hoop op verbetering nog ver te zoeken. Aan onze zoektocht kwam langzaam een einde. Tot ik door een anesthesist geadviseerd werd contact met de F-act Pelvic Pain Clinic op te nemen. Op internet eerst alles gelezen wat ik over de kliniek kon vinden.
Het telefonisch consult met Fetske voelde direct goed en hoopvol vertrokken we een dag voor het onderzoek richting Enkhuizen. We sliepen in een hotel in de buurt zodat ik niet op dezelfde dag in de auto hoefde plus ook nog het onderzoek.
Er is uren goed naar me geluisterd, alles werd genoteerd en ik ben grondig onderzocht. Eindelijk iemand die echt naar me luisterde! I Ook nog onderzoek door Branca. Daarna kwamen zij samen tot een conclusie en vrijblijvend advies.
Inmiddels ben ik weer geopereerd en ditmaal lijkt het erop dat deze operatie eindelijk voor wat verbetering zorgt. Zonder Fetske was ik nooit geweest waar ik nu sta! Ik ben er nog lang niet maar door naar deze kliniek te gaan is het leven weer en stukje vrolijker.
Ik kan altijd nog voor advies terecht en Fetske blijft met me meedenken, mocht dit nodig zijn. Had ik maar eerder van deze kliniek gehoord dan was me veel bespaard gebleven.

Een heel tevreden patient!!
December 2017

--------------------------------------------------------------

Het intake-gesprek in de pijnkliniek was een plezierige ervaring. Heel bijzonder dat de patient en zijn beleving steeds centraal staat. Ondanks veel medisch onderzoek in de afgelopen jaren, ben ik nooit eerder zo grondig onderzocht. De anamnese was zeer uitgebreid en de klachten werden vanuit diverse kanten bekeken. Dit werd efficient aangepakt en het was fijn dat het resultaat van de het onderzoek direct na afloop meegedeeld werd.

Mevr. M. S., Amsterdam, augustus 2017
--------------------------------------------------------------

Ik ben een vrouw van 57 met een nogal complexe voorgeschiedenis waarvan de belangrijkste en meest belastende een darmprobleem is met uitstralende messcherpe stuitpijn.

In 2003 ben ik na een lange zoektocht geopereerd aan een fistel in het laatste deel van de dikke darm. Ik ben het ziekenhuis in gegaan met deze klacht en eruit gekomen met een andere. Veel krampen en een zeer gevoelig ontlastingspatroon. Mijn grootste probleem is dat ik na “verkeerd eten” een soort aanval krijg. Dan moet ik soms wel 20 keer naar de wc en na een aantal keren ontlasten krijg ik messcherpe pijnscheuten in de stuit omgeving. Gedurende de afgelopen jaren werden de klachten erger en de pijn straalde ook steeds verder uit in het bekken. Bij alle specialisten daarover aan de bel getrokken maar werd nooit echt serieus genomen. Er werd telkens klakkeloos aangenomen dat het darm gerelateerd was want ;”ik had tenslotte een grote operatie gehad”. Ik moest er eigenlijk maar mee leren leven. Ook de bekkenbodemtherapie in de reguliere zorg kon mij niet meer bieden dan ontspanningsoefeningen zonder resultaat qua pijn. Ik werd er radeloos van want de aanvallen en pijn verziekten mijn leven.

Ik ben naar aanleiding daarvan mij intensief gaan bezig houden met een zoektocht naar een dieet waar ik mijn darmklachten mee onder controle zou krijgen. Geen darmproblemen was tenslotte niet zo vaak naar de wc en dus ook minder pijn. Het was een enorme zoektocht en veel diëten uitproberen maar sinds september 2015 volg ik het FODMAP dieet en richtlijnen en heb rust in mijn darmen. Eigenlijk een dieet voor IBS patiënten maar ik heb er baat bij. Langzaam kreeg ik wat energie terug. Verbijsterend was het daarom dat ik 2e kerstdag onverklaarbaar pijn kreeg aan mijn stuitregio. Binnen een kwartier was de pijn enorm en ik ben 2 weken immobiel geweest. Ik heb goed contact met mijn huisarts maar ook zij kon geen aanleiding of verklaring vinden. Dus maar weer op internet zoals ik al zo vaak gedaan had. Nu niet zoekend vanuit darmproblematiek maar vanuit bekkenbodemproblemen en stuitpijn. Ik kwam op een blog van iemand met vergelijkbare pijn en een verwijzing naar Pelvic Pain Clinic F-act. Alles nageplozen, filmpjes op YouTube gekeken van het Anderson protocol, alles gelezen en alles overwogen. Het is tenslotte ook een flinke stap en (laten we niet kinderachtig zijn) ook een flinke eerste rekening die je vaak niet vergoed krijgt. Maar het voelde goed en wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Eerst een vragenlijst en daaruit volgend een pijnconsult. Na een hele middag intensief praten, zeer deskundige onderzoeken en ontzettend veel aandacht en expertise was de oorzaak boven tafel. Onthutsend gewoon dat Fetske Hogen Esch en Branca Smit in een middag boven tafel krijgen waar ik al meer dan 10 jaar mee loop. Zoveel aandacht, zoveel liefde voor de patiënt en zoveel bevlogenheid met hun vak. Er is een behandelplan gemaakt en een zelfhulp programma gestart en we hebben zo ontzettend veel resultaat. Binnen 3 maanden had ik het gevoel dat ik mijn leven weer in de hand kreeg. Ik ben nu 9 maanden verder en nog steeds boek ik samen met mijn man vooruitgang. Ik wordt niet meer geleefd door mijn pijn en onmacht en mijn energie is terug. Ik durf weer vooruit te kijken. Ik ben heel erg gelukkig en tevreden met de behandeling door Fetske en Branca van F-act in Enkhuizen. Hun aanpak zou zoveel mensen uit het ziekteproces houden. Onbegrijpelijk dat dit nog niet opgepakt wordt door de zorgverzekeraars.

A. Schrander. Oktober 2016.

--------------------------------------------------------------

Gedurende 1,5 jaar ben ik met ondragelijke  pijn van het kastje naar de muur gestuurd tussen internist, gyneacoloog, fysiotherapeut, psycholoog, pijnpoli en plenair team in reguliere ziekenhuizen. Na die lange intensieve tijd nog steeds geen duidelijke oorzaak, eenduidige behandeling of handvatten of hulp om met de situatie om te gaan. Het was dan ook thuiskomen bij Fetske in de clinic waar er ruimte is om op verhaal te komen, je verhaal te doen en je over te geven in haar deskundige handen. Al mijn verschillende disfunctionerende bekken functies die in verband met elkaar leken te staan werden los van elkaar  onderzocht. Dit door nauwkeurig manueel onderzoek door haar en haar team en zij ontwarde de historie van kwetsuren van mijn bekken. Dit bracht helderheid in oorzaak en gevolg.

Fetske heeft zeer sensitieve handen en kan op diep niveau de functie van zenuwen, bot-, spier- en bindweefsel onderscheiden en blijft gedurende het onderzoek je meenemen in de bevindingen. Na bezoek werd me al snel duidelijk dat Fetske over grote kennis beschikt en veel ervaring heeft op het gebied van bekkenklachten. Ze is internationaal op de hoogte van visies en behandelingen en heeft zich kritisch in diverse methodieken verdiept en geschoold. Bij succes heeft ze deze opgenomen in haar behandeling van het bekken.

Ze is warm, precies en direct in het benaderen van je als patient. Ze maakt op persoonlijke grond een multidisciplinair plan om de klachten te lijf te gaan en neemt zonodig zorgvuldig verantwoording in haar rol als doorverwijzer.
Fetske heeft oorzaken gevonden en met haar behandelplan en eigen houding hoop ik op de lange duur de cirkel van pijn te doorbreken. Tot die tijd ervaar ik veel steun in optimaal  omgaan met pijn en het blijven bewegen.

Wat ik ook fijn vind is dat er ruimte in gesprek is om te praten over wat bekkenklachten met je seksualiteit doet. Ik ben in goede handen, de benadering van bekkenkkachten snijdt hout en ik kijk uit naar de toekomst. Pijn dragen is zwaar maar als je gezien wordt, gesteund en iemand is nabij met juiste kennis en zorg dan maakt dat een stuk lichter.

Fetske zet je weer in je kracht ook door je aan te spreken op gedrag dat pijn in stand kan houden. Het verband tussen biologische klachten en je eigen houding bij tegenslag neemt ze onder de loupe en ze geeft je tips voor zelfmanagement en oefeningen voor groter lichaamsbewustzijn. Erg fijn om ook zelf actief herstel concreet te ondersteunen. Ik heb nog geen zicht op wat de restklachten blijven maar mijn leven is weer leefbaar.

P. Boudestein.  Augustus 2016.

---------------------------------------------------------

Na een jarenlange zoektocht naar de oorzaak van mijn rug/bekkenklachten, ben ik op advies van een bevriende bekkenfysiotherapeute terecht gekomen bij F-act. Na een warm en persoonlijk ontvangst werden mijn klachten uitgebreid besproken. Ruim vier uur lang kreeg ik alle aandacht. Alles draaide om mij en mijn klachten. Je merkt dat er alles aan gedaan wordt om de oorzaak te achterhalen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Waar ik bij eerdere behandelingen, het idee kreeg dat ze niet verder dan de plaats van de pijn keken, wordt hier ook naar de rest van het lichaam en geest meegenomen. Na verschillende onderzoeken, werden de oorzaken van mijn klachten besproken. Met een duidelijk advies, hebben we gezocht naar een geschikte behandelaar bij mij in de buurt.
Ik ben onder de indruk van de manier waarop ik behandeld ben en de aandacht die ik kreeg. Nu moet ik met het advies aan de slag, maar bij vragen kan ik altijd terugvallen op Fetske en haar team. Bedankt voor jullie expertise!
S.V. januari 2016.

--------------------------------------------------------

Ik ben een vrouw van 71 jaar. Na heel veel stress in mijn leven kreeg ik een blaasontsteking. Na 6 kuurtjes en een schimmel infectie werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis. Eerst naar de gynaecoloog, ik had geen verzakking van de baarmoeder.
Daarna een consult bij de uroloog, hij constateerde een verkramping van de bekkenbodem spieren. Hij adviseerde wat medicijnen en een bezoek aan de fysiotherapeut.
Na 17 behandelingen van de fysio stuurde ze me naar een vrouwenkliniek in Bilthoven. Na 2 consults kreeg ik de uitslag dat ik wat flinker moest zijn. Ik kon wel fietsen want er kon niets stuk, terwijl ik zoveel pijn had en amper kon slapen en niet kon zitten.
Ik was ten einde raad na zoveel ziekenhuis bezoeken. Ik ben gaan zoeken op internet. Daar vond ik in Enkhuizen een kliniek ‘F-act Pelvic Pain Clinic’. Daar was een fysiotherapeut, ze heet Fetske Hogen Esch, ze heeft me geweldig geholpen.
Ik heb daar een 3 uur durend onderzoek gehad en kon eindelijk mijn verhaal kwijt. De pijn is door haar behandelwijze verminderd en ik kreeg oefeningen mee en een Tens apparaat. Ook een triggerpoint om thuis te gebruiken. Ik voel me weer een ander mens en onderneem weer mijn bezigheden.

Met heel veel dank aan Fetske en haar team.
Mevr. B-K, November 2015.

--------------------------------------------------------

Na de behandeling van mijn fissuren (scheurtjes aan de anus) bij chirurg Grietje Vander Mijnsbrugge van de Proctos Kliniek ben ik verwezen naar Fetske Hogen Esch. Middels diverse ontspanningsoefeningen was na een aantal bezoeken verlichting van de pijn die er toch nog continue was. Uiteindelijk hebben we dit weten te brengen tot "pijnvrij", maar bij het minste of geringste trok heel de boel weer samen en was de pijn weer voor een aantal dagen terug. 

Zoals Fetske het mooi omschreef: "we zitten net boven het vriespunt". Al voor mij een erg fijn resultaat, maar voor Fetske nog niet goed genoeg.

Ik ben vervolgens aan de slag gegaan met Jouri Rietveld en met hem heb ik mijn buikspieren anders leren gebruiken. Ik gebruikte voornamelijk mijn oppervlakkige buikspieren, ook bij inspanning waardoor die spieren samen met mijn bekkenbodemspieren erg gespannen bleven.

Door oefeningen is de bekkenbodemspier nu echt tot rust gekomen (geheel ontspannen) en kan ik gewoon inwendig voelen met een vinger zonder pijn/napijn. Ook het toiletbezoek verloopt weer als vanouds en ik ben sinds een week of 6 nu echt geheel pijnvrij ook bij inspanning, sporten of stress. Gisteren ben ik voor het laatst bij Jouri geweest. Mocht het nodig zijn kan ik terug vallen op de ontspanningsoefeningen van Fetske en/of de buikspieroefeningen van hem. Hopelijk hoef ik dan nooit meer chirurgisch behandeld te worden.

Dames en heer, allemaal ontzettend bedankt voor jullie expertise, geduld en vooral ook doortastende aanpak. Ik ben een zeer tevreden EX-patient. Bedankt!!

Hr. J. te A.

--------------------------------------------------------

Mijn behandelingen bij een reguliere bekkenbodem therapeut hadden helemaal geen resultaat. Na jarenlang van pijn ben ik door een chirurg naar F-act Pelvic Pain Clinic in Enkhuizen doorverwezen.
Mijn klacht is mede door deskundig en professionele aanpak van Pelvic Pain Clinic grondig onderzocht en de behandelingen noem ik succesvol en geslaagd. Mijn klacht is lichamelijk en psychologisch aangepakt. Ik raad het een ieder aan, die teneinde raad is met pijnklachten in het bekkenbodemgebied om een afspraak te maken bij F-act Pelvic Pain Clinic.
Ik wens F-act Pelvic Pain Clinic veel succes met hun praktijk.
Jan van Geilswijk, Zaandam.

------------------------------------------------------------------

Ik ben blij dat ik terecht ben gekomen bij F-act Bekkenbodem Expertise. Mevr F Hogen Esch voelde meteen aan waar de pijn zat.
Toen ze zei: “ik ga ervoor en zal mijn uiterste best doen om je van de pijn af te helpen” heb ik wel even een traan gelaten. Als je 3 jaar dag in dag uit met pijn loopt en niemand kan je helpen. Dan word je moe en ik was het liefste thuis. Het wereldje om je heen wordt dan wel klein want ik bleef liever thuis dan dat ik wegging.
Gelukkig gaat het nu de goede kant op. Ik ben er nog niet dat zal nog wel even duren, maar elke dag denk ik wat ben ik blij dat ik terecht ben gekomen bij Mevr F. Hogen Esch.

Vriendelijke groeten, 
Nelly Gutter.

------------------------------------------

Ik wil jullie, maar vooral Fetske, heel erg bedanken voor de manier waarop ik (wij) bij jullie zijn behandeld. Het voelde meteen goed. Zo gewoon, zo ontzettend discreet, zo een luisterend maar vooral ook een begrijpend oor!! Dikke vette duim zoals jullie met mensen omgaan! (kunnen ze in de ziekenhuizen nog wat van leren). Ik heb me nog nooit bij een specialist zo op mijn gemak gevoeld. Ik ben ook zo blij dat het een naam heeft en dat ik nu weer een lichtpuntje in de duisternis heb. Het is zoooo fijn om begrepen te worden.
DANK JULLIE WEL!!

Hr en Mevr G te D.

--------------------------------------------

"I suffered from pelvic pain for about a year. Various physians, however, had no clue of the real problem.
After doing much research i came across the book " Headache in my Pelvis" by Dr Wise. After practicing some of the techniques mentioned in the book, I started feeling better. So I decided to attend the F-Act clininc to learn the protocol. My experience at the clininc was wonderful. Fetske is an outstanding pelvic pain specialist who tought me how to locate and de-activate the trigger points, along with lessons in relaxation. I also learned the techniques of skin rolling and stretching from Branca Smit who is an excellent pelvic pain specialist. In whole, the three day clinic is well planned and the fantastic team at clinic makes you feel comfortable. I would definitely recommend it to anyone suffering from pelvic pain."
"Report of a 30 year old male" 
------------------------------------ 

In 2010, I was living a very stressful life and had suffered a small trauma, together with me going from my twenties into my thirties wanting to still have my six-pack and therefore always tensioning my stomach muscles.The result was that my pelvic muscles completely tensioned, I thought I had a prostate infection or even worse. The doctors gave me antibiotics for weeks and nothing helped. I went back to the doctor but he said my prostate was fine and I had no problems, that I shouldn't worry so much. At that point I couldn't even sit any longer than 5 minutes before I would feel terrible pain in my pelvic area.Every night when I got home I needed to take a warm bath to relax a bit. 
After searching profoundly the internet I found Fetske and her pelvic pain clinic. She told me the pain came from my too tight pelvic floor muscles and that there was a solution to make them less tight. I started the therapy with Fetske and she taught me how to do a self-treatment on my pelvic floor and surrounding muscles as well. It is not something that can be fixed in one or two weeks, but after working hard for 2-3 years to get it better I am more or less 90-95% pain free. I am more than thankful for Fetske giving me my pain free life back and I be grateful forever!  
F.G. (Rio de Janeiro), July 2015.