We nemen de tijd om te luisteren

Chronische bekkenpijn is een complex probleem. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van de klacht of bij het in stand houden van de klacht. Mensen die met deze klachten bij ons komen hebben vaak al een lang traject achter de rug. Er heeft veel onderzoek plaats gevonden maar de oorzaak of een oplossing is vaak niet gevonden. Toch blijkt in veel gevallen een aanzienlijke vermindering van de klachten of zelfs verhelpen van het probleem heel goed mogelijk.

 

Waarin verschilt de benadering in de pijnkliniek met gewone bekkenfysiotherapie?

Fetske Hogen Esch houdt zich vanaf het begin van de negentiger jaren bezig met het zoeken naar wegen om patiënten met chronic pelvic pain meer kwaliteit van leven te geven.  Door cursussen te volgen, te bouwen aan een multidisciplinair (inter)nationaal netwerk van specialisten die deze passie met haar delen, door studeren en puzzelen op complexe klachten, door het vertrouwen van de vele patiënten die ze inmiddels heeft onderzocht en of behandeld is ze specialist geworden.  Een specialist met kennis en ervaring die niet vergelijkbaar is met de competenties waarmee een bekkenfysiotherapeut afstudeert.

De ervaring heeft geleerd dat het stellen van een zorgvuldige diagnose essentieel is bij het kunnen behandelen van deze complexe klachten. Ook hebben we gemerkt dat het stellen van zo'n diagnose veel tijd kost en dat  het niet werkt om het onderzoek in kleine stukjes te knippen omdat we dan het overzicht verliezen. Om die reden hebben we gekozen voor het Diagnostisch Consult.

Wij vinden het essentieel om uw klachten als een geheel te zien, niet alleen gefocust op de pijn, maar in relatie tot uw hele lichamelijk en psychisch functioneren.

Overigens kunt u bij beginnende pijnklachten vaak prima geholpen worden met ‘gewone’ bekkenfysiotherapie. Vraag bij aanmelding wel of de betreffende bekkenfysiotherapeut ervaring heeft in de behandeling van chronische bekkenpijn. Loopt u er echter al langere tijd mee en helpen behandelingen niet of slechts tijdelijk dan is het verstandig om uw klachten te laten beoordelen door een specialist met voldoende kennis en ervaring op het gebied van pelvic pain.

 

Waarvoor kunt u terecht in de kliniek?

Advies
U kunt bij ons advies inwinnen. Wilt u weten of u pelvic pain hebt en of u in aanmerking komt voor verder onderzoek of doorverwijzing? Twijfelt u of de behandeling die u nu ondergaat de juiste is? Wij helpen u graag verder.  We kunnen u een vragenlijst toe te sturen die u ingevuld retourneert. Aan de hand van deze lijst krijgt u een kort schriftelijk advies. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Indien u persoonlijk de mogelijkheden wilt bespreken kunt u voor een telefonisch (Skype/Facetime) consult of een oriënterend gesprek kiezen.  De kosten hiervoor bedragen 50 euro per half uur.

Diagnostisch Consult
Dit is een consult van 3 uur met als doel het kunnen stellen van een diagnose en het opstellen van een behandelplan. Lees meer.........

Behandeling
Met een diagnose alleen bent u er natuurlijk niet. We helpen u graag bij het verminderen en mogelijk oplossen van uw klachten. Lees meer.........

 

Het team van F-act Pelvic Pain Clinic

Fetske Hogen Esch, algemeen directeur en eigenaar van F-act Pelvic pain Clinic B.V., is sinds 1991 gespecialiseerd in preventie, diagnostiek en behandeling van klachten in het gebied van buik, lage rug, bekken en heupen.  Ze is één van de pioniers in de bekkenfysiotherapie en behandelt sinds  begin negentiger jaren patiënten met chronic pelvic pain. Ze staat bekend als de Sherlock Holmes van de CPPS, en geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland. Naast haar werkzaamheden binnen F-act is ze eigenaar van Bekkenfysiotherapie Hogen Esch en is ze al meer dan 20 jaar betrokken bij het onderwijs aan Bekkenfysiotherapeuten in opleiding. Bij de SOMT in Amersfoort was ze jarenlang verantwoordelijk voor de inhoud van de Master opleiding Bekkenfysiotherapie.

Branca Smit werkt sinds 2010 bij F-act, in 2015 rondde ze met succes de Masteropleiding bekkenfysiotherapie af. Branca is gespecialiseerd in het onderzoek van rug, bekken en heupen. Branca ziet de kleine details die het grote verschil kunnen maken. Ze weet als geen ander hoe ze een passend oefenprogramma moet  opstellen. Aan variaties geen gebrek. Ook voor triggerpointbehandeling bent u bij haar in goede handen. Opgeleid door Tim Sawyer (Stanford Protocol) weet ze precies waar ze naar triggerpoints moet zoeken. 

 

Elly Schuijt is vanuit haar expertise als bekkenfysiotherapeut en manueeltherapeut  een top specialist daar waar het gaat om moeilijke puzzels op het gebied van beknelde zenuwen.  Omdat Elly maar af en toe bij ons werkzaam is kunnen we haar inschakelen als aanvullend onderzoek t.a.v. gewrichtsblokkades of zenuwbeknelling noodzakelijk is. Elly is tutor in het derde jaar van de Master Bekkenfysiotherapie aan de SOMT en ze is verantwoordelijk voor de leerlijn lage rug/bekken/heup binnen het curriculum. Daarnaast is ze maat in een grote fysiotherapie praktijk in Heiloo. 


Marielle Koers is verantwoordelijk voor het secretariaat.

 

 

 

Interview

In een interview in het magazine movemens wordt de benadering door F-act van pijn in het bekkenbodemgebied nog eens heel duidelijk toegelicht. U kunt het artikel hier lezen.