Diagnostisch consult: luisteren, vragen, onderzoeken
Chronische pijn in het bekken is bij iedereen anders. Als u voor ons kiest, dan ontvangt u een vragenlijst van ons. U vult deze thuis in en stuurt die naar ons terug. Bent u al bij een arts of behandelaar geweest? Wij vragen u een kopie van uw dossier op te vragen en deze naar ons sturen.
Uw ingevulde vragenlijst en uw medische gegevens bekijken we vóór uw afspraak. Als onze conclusie is dat u bij ons niet aan het juiste adres bent, verwijzen we u door. Als we verwachten u te kunnen helpen vindt allereerst een intake-gesprek plaats. Waarbij we aan de hand van uw medisch dossier en uw ingevulde vragenlijst de klachten bespreken. Dit kan zowel telefonisch, via een online consult of bij ons in de kliniek. We hebben het met u ook over uw thuissituatie, over uw werk of hobby’s. Misschien vragen we ook naar uw jeugd: had u toen misschien ook problemen met plassen of de stoelgang? Was er sprake van een stressvolle situatie? Als na de intake blijkt dat u ergens anders beter geholpen kunt worden verwijzen we alsnog door, met de samenvatting van het gesprek.
In veel gevallen volgt vervolgens het lichamelijk onderzoek bij ons in de kliniek. Als u bij ons bent, nemen wij met twee gespecialiseerde behandelaars uitgebreid de tijd om samen met u de klachten verder in kaart te brengen. Hierbij stelt een uitgebreid lichamelijk onderzoek vast of bijvoorbeeld uw spieren, gewrichten of zenuwen problemen geven. Als het nodig is en u vindt het goed, dan kunnen we nog contact opnemen met uw arts.
Echografie
Bij het onderzoek maken we vaak gebruik van echografie. U kent dit misschien van de zwangerschapsecho. Met dit apparaat kunnen wij u laten zien hoe uw spieren werken. U ziet dan het verschil als u spieren aanspant en als ze ontspannen zijn. U ziet ook wat bij aangespannen en bij ontspannen spieren gebeurt met organen zoals de blaas en de endeldarm. Met echo kunnen we kijken naar de spieren in de bekkenbodem, maar ook naar de buikspieren en de spieren in de rug, of naar het middenrif.
MAPLe
We gebruiken een echo en soms gebruiken we de MAPLe; dit apparaat gaat nog een stap verder dan de echo. De MAPLe geeft ons meer details. Bijvoorbeeld of spieren links en rechts van elkaar verschillen, of spanning aanwezig is aan de voor-of achterkant, oppervlakkig of diep.
We kunnen de MAPLe gebruiken bij het lichamelijk onderzoek. We gebruiken het apparaat ook bij de behandeling; het kan helpen de spierfunctie weer normaal te maken. Ook kan het apparaat heel gericht kleine hoeveelheden stroom afgeven. Dat helpt bij pijnverlichting of om spieren gericht te activeren.
Goed om te weten: voor het gebruik van de MAPLe is een persoonsgebonden meetgedeelte (probe) nodig. Deze wordt namelijk inwendig gebruikt. Dit meetgedeelte is bij ons verkrijgbaar voor 65,00 euro. De prijs hiervan is nog niet inbegrepen in het diagnostisch consult. Als u al een probe heeft, neem deze dan mee voor het onderzoek. Dat kan ook een andere probe zijn.
De wetenschappelijke onderbouwing voor de MAPLe vindt u hier.