Algemene ontspanning
Ontspanning is een belangrijk onderdeel binnen de behandeling. Als u ontspannen bent, zijn uw spieren losser, ademt u rustiger en voelt u zich ook beter. Maar als u pijn en klachten heeft, voelt uw lichaam misschien helemaal niet prettig. Dat maakt het moeilijker om te ontspannen.
Om u te helpen ontspannen, gebruiken we binnen onze kliniek vooral de ‘paradoxale ontspanning’ zoals dr. David Wise die ontwikkelde. U leert accepteren dat uw lichaam voelt zoals het voelt. Als dat lukt, is het makkelijker om spanning in uw lijf te laten gaan: u gaat ont-spannen.
Naar een ontspannen ademhaling
Als we inademen, zuigen de longen zich vol met lucht. De buik bolt op en vooral de onderste ribben gaan uit elkaar. Bij de uitademing komen de buik en de ribben weer terug in neutrale positie. Dat is een ontspannen ademhaling.
Bij stress, spanning en pijn kunnen de spieren gespannen zijn. Misschien wel zonder dat u het merkt. Als de spieren in de romp gespannen zijn, kan de buik niet opbollen. En sommige mensen willen niet dat hun buik opbolt, zij houden hun buik graag in. Maar de longen hebben wel ruimte nodig om zich met lucht te vullen. Als de buik door gespannen spieren geen ruimte geeft, gaan vooral de bovenste ribben uit elkaar. U voelt en ziet de ademhaling dan op borsthoogte, of hoger. Soms zijn ook de spieren rondom de borst en schouders gespannen. Dan lijkt een ontspannen ademhaling misschien wel onmogelijk.
Maar met geduld en aandacht leert u hoe u gespannen spieren kunt ontspannen. Dat geeft ruimte en rust. Het helpt direct om pijn te verminderen, want de druk in uw lichaam neemt af met elke ontspannen in- en uitademing.
De pijn dempen
De pijn dempen is het belangrijkste; alle behandelingen hebben als doel dat u minder pijn ervaart en dus makkelijker kunt doen wat u wilt.
Pijn en uw dagelijks leven
Wie vaak veel pijn heeft, wil voorkomen dat de pijn er is of erger wordt. Daardoor gaan veel mensen anders bewegen of ze bewegen het liefst helemaal niet. Pijn kan invloed hebben op de slaap, pijn kan stress geven en ervoor zorgen dat u zich belabberd voelt, het kan invloed hebben op wat u eet. Kortom: pijn kan enorm veel invloed hebben op uw dagelijks leven.
Hoe is dat bij u?
U kunt het ons vertellen. Dan kunnen we samen kijken wat u ermee kunt doen. Wij adviseren u op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten en vanuit onze jarenlange ervaring. Als u dat wilt, geven we met of namens u adviezen aan uw werkgever of gezinsleden.
Het Wise-Anderson Protocol (Stanford Protocol)
Fetske Hogen Esch is jaren geleden als eerste Europese bekkenfysiotherapeut opgeleid in het Wise-Anderson Protocol. Zij behandelt u volgens dit protocol en leert u wat u thuis zelf kunt doen. De invulling van het protocol verschilt per persoon; het is maatwerk.
Heeft u het Wise-Anderson Protocol in de VS geleerd? Wij kunnen u begeleiden in uw zelfhulp-programma.
Het Wise-Anderson Protocol is in Amerika ontwikkeld door uroloog Rodney Anderson en psycholoog David Wise (www.pelvicpainhelp.com).
Bekkenfysiotherapie
Fysiotherapie voor de bekkenbodem, bekken, lage rug en de onderbuik-bil regio heet: bekkenfysiotherapie [LINK naar filmje?]. U leert er bijvoorbeeld voelen wanneer een spier gespannen of ontspannen is. En u leert hoe u zelf een spier kunt aan- of ontspannen. Bij bekkenfysiotherapie gaat het ook om hoe u zit, staat, loopt, ligt en beweegt. Een kleine verandering in hoe u zit, loopt, ligt, staat of beweegt kan al invloed hebben op uw (pijn)klachten.
Als wij na ons onderzoek van mening zijn dat bekkenfysiotherapie goed is voor u, dan verwijzen we u graag. Het is heel belangrijk dat de bekkenfysiotherapeut waar u naartoe gaat, gespecialiseerd is in het behandelen van chronische bekkenpijn en ervaring heeft met ons behandelplan.
U kunt ook kiezen voor onze eigen praktijk Bekkenfysiotherapie Hogen Esch. Woont u niet in (de buurt van) Enkhuizen, dan verwijzen we u graag naar een bekkenfysiotherapeut met speciale aandacht en interesse voor pijnbehandeling in uw eigen regio.
Behandelen van gewrichtsklachten in rug, bekken, heupen en stuit
Als een gewricht niet goed werkt, kunnen spieren hun werk ook niet goed doen. Of er kan druk ontstaan op een zenuw. Het resultaat: pijn en/of beweegproblemen.
Als uit het onderzoek blijkt dat u gewrichtsklachten heeft, dan kunnen wij deze behandelen. We behandelen het gewricht, de weefsels eromheen (gewrichtskapsel) en de spieren rondom het gewricht. U kunt thuis zelf oefenen.
Voor een scheefstaande stuit gebruiken we de NIMOC, een nieuwe behandeloptie. U ziet een uitleg in deze uitzending van Een Vandaag De behandeling gaat zoals de meneer in dit filmpje zegt: een hand onder de kont en de romp draaien zodat deze weer boven de stuit komt.
Goed om te weten: wij werken samen met andere behandelaars van rugklachten, zoals manueel therapeuten, manueel artsen, chiropractors en osteopaten
Naar ontspannen en soepele spieren
Bij veel mensen met chronische bekkenpijn zijn de spieren in de bekkenbodem of in de buik pijnlijk en gespannen. Ook andere spieren rondom het bekken kunnen gespannen zijn: rugspieren, de spieren van het middenrif, bilspieren en beenspieren. Het is prettig als de spanning in deze spieren weer normaal wordt. Als u pijnlijke spierknoopjes heeft (triggerpoints heten ze), dan behandelen we deze ook.
Weet u hoe het voelt als een spier gespannen of ontspannen is?
Tijdens de behandeling gaat u dat oefenen. ‘Zo voelt het als een spier gespannen is. En nu is de spier ontspannen. Wat is het verschil? Hoe kan ik er zelf voor zorgen dat die spier ontspannen blijft als ik dat wil?’
U leert uw lichaam beter kennen. En u weet beter wat u kunt doen om te ontspannen.
Voor deze oefeningen gebruiken we methodes waarmee u ook zíet wat het verschil is. Met een echo, bijvoorbeeld, ziet u niet alleen hoe uw spieren eruit zien als u ze aanspant of ontspant. U ziet ook het effect op de omliggende weefsels en organen.
Veel mensen vinden dit heel leerzaam om te zien.
De spierknoopjes behandelen we door ervoor te zorgen dat ze goed doorbloed raken. De spier kan dan ontspannen. We gebruiken drukmassage, speciale naalden (dryneedling) of actieve celtherapie.
Aanvullend zijn rekoefeningen heel goed. Die doen wij met u en u leert hoe u de oefeningen zelf kunt doen.
Rekoefeningen zijn ook goed voor de spieren van de bekkenbodem. U leert deze spieren oprekken met een staaf, omdat de spieren moeilijk te bereiken zijn [LINK]. Dat is de eerste keren misschien raar om te doen, maar het helpt heel goed.
Het is belangrijk dat u blijft bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen, dansen … doe wat kan en waar u plezier aan beleeft. Bewegen doorbloedt de spieren en helpt u ontspannen.
Alle spieren in balans
Als het goed is, werken spieren met elkaar samen. Maar soms is er geen balans. Dan doet de ene spier te weinig en moet de andere spier harder werken. Die spier kan dan overbelast raken en niet meer ontspannen.
De spieren die weer actiever moeten worden, gaan we trainen. Dat doen we met oefeningen.
Als die spieren weer meer kunnen en doen, kunnen de overbelaste spieren het rustiger aan doen. Die spieren leren weer te ontspannen. Ook dat oefent u.
Bij deze oefeningen leert u voelen wat het verschil is tussen een spier die wel en niet aan het werk is.
Daarbij laten we u ook zien wat het verschil is. Met een echo, bijvoorbeeld, ziet u hoe uw spieren eruit zien als u ze aanspant of ontspant. U ziet ook het effect op de omliggende weefsels en organen.
Veel mensen vinden dit heel leerzaam om te zien.
Goed om te weten: het kan best lang duren voor alle spieren weer in balans zijn. Het is geen snelle fix; heb geduld!
Ruimte voor geïrriteerde zenuwen
Als een zenuw onder druk staat, voelt dat als pijn. Een gespannen spier kan op een zenuw duwen. Of er is een verdikking in bindweefsel, bijvoorbeeld littekenweefsel na een operatie in de buik. Met onze behandeling zorgen we ervoor dat de zenuw weer vrij ligt. Het gaat dan om oefeningen om de spieren te ontspannen of om spieren net even anders te gebruiken. Massage kan helpen om littekenweefsel soepeler te maken. We gebruiken ook technieken om de zenuw beweeglijk te maken; neurodynamica heet dat. Soms betekent dat ook dat we een gewricht behandelen.
U leert oefeningen die u thuis zelf kunt doen.
Littekens zonder pijn
Als een wondje geneest, kan een litteken ontstaan. Bijna iedereen heeft wel een litteken op zijn of haar huid. Als ín het lichaam een wond geneest, bijvoorbeeld na een operatie, kan ook een litteken ontstaan. Zo’n litteken kan ‘te strak’ zijn; dan ontstaat spanning of irritatie. Gerichte littekenmassage verbetert de doorbloeding en maakt het litteken soepeler. Actieve celthrapie en dryneedling hebben eenzelfde effect.
Betere doorbloeding
Het bloed in ons lichaam voert zuurstof en voeding naar iedere cel. En het voert afvalstoffen af. Een goede doorbloeding van alle delen in ons lichaam is dus belangrijk. Dat geldt ook voor alle delen en structuren waar u pijnklachten of verminderde functie ervaart. Voor een betere doorbloeding behandelen we met massage, oefeningen, elektrotherapie (tens), actieve celtherapie, warmte of ijs.
Blijft u zelf in beweging, want dat helpt ook!
Het zenuwstelsel in balans
Na een lange periode van pijn verwerken het zenuwstelsel en onze hersenen pijnprikkels op een andere manier. Ook stress is hierop van invloed.
We geven u veel uitleg over hoe chronische pijn ontstaat en waarom u misschien pijn voelt op plaatsen waar helemaal geen afwijkingen zijn. Als u dit begrijpt, gaat u ook anders om met de pijn. Voor dit deel van de behandeling werken we nauw samen met in pijn gespecialiseerde psychologen.
Coördineren van de zorg (case management)
Voor veel mensen is het beter als ze meerdere behandelaars hebben, ieder met hun eigen specialisme. Het is belangrijk dat deze behandelaars elkaar aanvullen. Ze moeten van elkaar weten wat ze doen en met welke resultaten. Als u het wenst, dan coördineren wij voor u deze afstemming.
Digitale coaching
Als u zelfstandig met uw behandelplan aan de slag gaat, heeft u misschien behoefte aan wat ondersteuning op afstand. Zeker in de eerste weken kunt u zich onzeker voelen. ‘Doe ik de oefeningen goed? Doe ik niet te weinig, of juist te veel? Ik merk dat er wat verandert: is dat wel de bedoeling?’
Wij kunnen u via een Skype- of FaceTime-consult begeleiden.
F-active All-in-One Programma
Dit programma ontwikkelden we voor patiënten die vanuit het buitenland naar ons toe komen. Maar ook veel Nederlands patiënten vinden dit compacte programma prettig.
Het is effectief om het diagnostisch consult te laten volgen door een individuele behandeling in onze kliniek. Wij behandelen u, geven uitleg over uw klacht en we geven u instructie over hoe u de klachten zelf kunt behandelen. U leert van ons oefeningen die u op een goede en veilige manier thuis zelf kunt doen.
Met patiënten die ver moeten reizen, plannen we dit programma op drie opeenvolgende dagen. Met patiënten die niet zo ver hoeven te reizen, maken we een ruimere planning. Het kan zijn dat u eerst een paar uur komt om te leren wat u zelf kunt doen. Vervolgens gaat u zelf aan de slag. Na een paar weken bespreken we hoe het gaat. Als het nodig is, kunnen we uw programma bijstellen.
Het F-active All-in-one Programma is verspreid over drie dagen:
Dag 1: Diagnostisch consult (4 uur).
Dag 2: 4 uur individuele behandeling en instructie om zelf uw klachten te behandelen.
Dag 3: 2 uur individuele behandeling en instructie om zelf uw klachten te behandelen.
Voor patiënten uit Nederland hebben we het F-active All-in-One programma aangepast. Het programma van 6 uur individuele behandeling is opgesplitst in 3 consulten van 2 uur individuele behandeling met steeds 3 weken ertussen. U gaat steeds na twee uur behandeling 3 weken zelf aan de slag. U leert wat u zelf kunt doen en we bieden u een kader waarmee u verder kunt met de behandeling bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut in uw omgeving met wie wij korte lijnen hebben. Het is natuurlijk altijd mogelijk om drie dagen na elkaar te komen.
F-active Immersion Clinic
Dit programma lijkt op het F-active All-in-one Programma, maar biedt u de combinatie van individuele behandeling en groepsbehandeling. In één week tijd krijgt u het diagnostisch consult en de behandeling die voor u het beste is. We kijken daarbij naar uw persoonlijke situatie en bespreken met u de mogelijkheden. Wij behandelen u, geven uitleg over uw klacht en we geven u instructie over hoe u de klachten zelf kunt behandelen. U leert van ons oefeningen die u op een goede en veilige manier thuis zelf kunt doen.
Bij de groepstherapie ligt het accent op uitleg, leefstijladviezen, aanleren van de routine voor het zelfhulpprogramma en het uitwisselen van ervaringen. Doordat de groepen erg klein zijn (vier personen) is er veel ruimte en aandacht voor iedereen.
Dag 1:
Patiënt 1: Diagnostisch Consult 8-12 uur
Patiënt 2: Diagnostisch Consult 13-17 uur
Dag 2:
Patiënt 3: Diagnostisch Consult 8-12 uur
Patiënt 4: Diagnostisch Consult 13-17 uur
Dag 3:
Patiënt 1-4: 1 uur individuele therapie bij specialist 1
1 uur individuele therapie bij specialist 2
Patiënt 1-4: 13-16 uur groepsbehandeling
Dag 4:
Patiënt 1-4: 1 uur individuele therapie bij specialist 1
1 uur individuele therapie bij specialist 2
Patiënt 1-4: 13-16 uur groepsbehandeling
Dag 5:
Patiënt 1-4: 1 uur individuele therapie bij specialist 1
1 uur individuele therapie bij specialist 2
Patiënt 1-4: 13-16 uur groepsbehandeling