Pijn door gespannen spieren (myofasciale pijn)
In spieren die te gespannen zijn, kunnen gevoelige ‘knoopjes’ en strengetjes ontstaan. Die zijn pijnlijk als je er op drukt en de pijn kan uitstralen naar andere lichaamsdelen. Deze pijnlijke punten in de spieren, triggerpoints heten ze, kunnen we behandelen.
Myofasciale Pijn
Myofasciale pijn is pijn die afkomstig is uit spieren (myo) en de omhulling van de spieren (fascia). Het is een vaak moeilijk lokaliseerbare diepe pijn. Deze pijn kan dof zijn maar ook tintelend, scherp of stekend. In sommige gevallen wordt myofasciale pijn als kiespijn in een spier omschreven. Myofasciale pijn kan in iedere spier van het lichaam voorkomen en is afkomstig uit triggerpoints.
Triggerpoints
Triggerpoints zijn pijnlijke ‘knoopjes’ in een spier. Een triggerpoint kan spontaan pijn geven, maar meestal zijn ze pijnlijk bij druk. Ze veroorzaken vaak een uitstralende pijn naar het gebied dat onder het triggerpoint ligt. Dat is verwarrend: de pijn wordt ergens anders gevoeld dan waar de oorzaak is.
Triggerpoints kunnen ontstaan door overbelasting, door kou, door aanhoudende stress of door een verkeerd gebruik van de spieren. Denk daarbij ook aan een slechte houding, staand of zittend. Bij mannen is een veelvoorkomend triggerpoint een punt in de schuine buikspieren. Druk op dit punt veroorzaakt pijn in het scrotum. En er zijn maar weinig behandelaars die op het idee komen om bij deze klacht in uw buik te drukken.
Blaasontstekingachtige pijn bij de uitmonding van de plasbuis kan veroorzaakt worden door een triggerpoint in de rechte buikspieren. Vaak wordt dit niet herkend.
Bij vrouwen bevinden zich bij pijn bij vrijen vaak triggerpoints rond de vagina-ingang. Ook dit wordt regelmatig gemist. Het is dus van groot belang dat er vanuit verschillende invalshoeken naar de klacht wordt gekeken. Natuurlijk is het verstandig om eerst een medisch specialist te raadplegen om uit te sluiten dat er iets anders aan de hand is.
Het onderzoek naar triggerpoints is standaard opgenomen in ons diagnostisch consult.
[Welk beeld? Een anatomische illustratie van triggerpoints en de behandeling?]
Gespannen spieren in het onderlichaam geven als klachten:
– De pijn kan is vaak diep voelbaar.
– Het is moeilijk aan te wijzen of te omschrijven waar de pijn precies zit.
– Sommige mensen noemen het: ‘Kiespijn in een spier’.
– De pijn door een pijnpunt (triggerpoint) in een spier wordt vaak op een andere plek gevoeld dan daar waar het pijnpunt zit. De pijn straalt bijvoorbeeld uit naar de onderbuik, waardoor de pijn afkomstig lijkt te zijn van de blaas. Doordat die uitstralende pijn zo vaak lijkt op pijn die van een orgaan afkomstig is, denken artsen vaak dat een orgaan de oorzaak is van de pijn.
– Pijn bij de uitmonding van de plasbuis die voelt als een blaasontstekingachtige pijn, kan het gevolg zijn van te veel spanning in de schuine buikspieren. Niet iedere behandelaar weet of herkent dit.
– Pijn bij vrijen kan bij vrouwen kan komen door gespannen spieren. Niet iedere behandelaar weet of herkent dit.
NB Gespannen spieren (myofasciale pijn), kunnen ook samengaan met bijvoorbeeld vermoeidheid, stijve gewrichten en problemen bij plassen. Dat heet: het Myofasciaal Pijn Syndroom. Het komt veel voor en wordt vaak over het hoofd gezien. Het Myofasciaal Pijn Syndroom wordt vaak verward met een slijmbeursontsteking, een peesontsteking, gewrichtsontsteking, chronische pijn en met orgaanklachten. Wij letten hierop en kunnen het behandelen, daar waar nodig samen met andere medisch specialisten.
Mogelijke oorzaken van gespannen spieren in het onderlichaam:
– Een verkeerd gebruik van de spieren, bijvoorbeeld door een slechte sta- of zithouding.
– De buikspieren altijd aanspannen om geen ‘buikje’ te hebben.
– De bilspieren altijd aanspannen, bijvoorbeeld door stress of om steviger billen te hebben.
– Overbelasting.
– Kou.
– Te weinig beweging.
– Verstoring van de stofwisseling.
– Verstoring van de hormonen.
– Een virusinfectie.
– Een bacteriële infectie.
– Chronische vermoeidheid, slecht slapen, stress, angst en zorgen of verdriet.
Om te weten wat de oorzaak is van uw klachten, stellen we u vragen. Om welke pijn gaat het, waar voelt u de pijn, wat speelt allemaal mee bij de klachten. Ook uw persoonlijke omstandigheden of gebeurtenissen in uw omgeving zijn erg belangrijk. We luisteren naar uw verhaal en naar uw ervaringen. Daarna doen we een lichamelijk onderzoek. Dan voelen we bijvoorbeeld de spanning in uw spieren en we kijken naar uw houding en de manier waarop u beweegt.
Soms lukt het niet om de buikspieren te ontspannen.
We kunnen de spierspanning objectief meten met de MAPLe. Dit is een meting van iemand waarbij de bekkenbodemspieren gespannen zijn.
Op deze afbeelding zijn triggerpoints in de buik ingetekend. De rode gebieden zijn de plaatsen waar de pijn naar uitstraalt.
Dit zijn veel voorkomende triggerpoints in de bil. De uitstraling van deze punten wordt nog wel eens verward met zenuwpijn uit de rug.