Endometriose
Heeft u veel last van uw menstruatie? Vloeit u veel, heeft u vaak buik- of bekkenpijn – al dan niet gerelateerd aan uw cyclus? Voelt u diepe pijn bij het vrijen? Of pijn met plassen? Heeft u vaak last van diarree of juist van verstopping – en lijkt dat te maken te hebben met uw menstruatie? Heeft u geregeld een opgezette buik, pijn in uw rug en benen?
Misschien heeft u last van endometriose.
Dit is endometriose
De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met slijmvlies. Endometriose is een aandoening waarbij zulk slijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Die plekjes kunnen overal in de buikholte voorkomen, bijvoorbeeld op de blaas of op de darmen.
Het slijmvlies in de baarmoeder groeit onder invloed van vrouwelijke hormonen. Het doel is de baarmoeder klaar te maken voor een zwangerschap. Als er geen zwangerschap is, stoot het lichaam elke maand het weefsel af: dat is de menstruatie.
Bij endometriose hebben de weefselplekjes buiten de baarmoeder dezelfde cyclus. Het grote verschil is: het bloed kan niet weg. Zo kunnen in de buikholte ontstekingsachtige reacties en verklevingen ontstaan. Omdat het weefsel op verschillende plekken in de buikholte kan groeien, zijn de mogelijke klachten heel verschillend. Van buikpijn tot pijn bij plassen, of verstopping.
Endometriose komt voor bij 1 op de 10 vrouwen. Maar helaas wordt endometriose niet altijd meteen herkend door een arts. Dat komt doordat er zoveel mogelijke klachten zijn, en doordat niet iedere vrouw in de gaten heeft dat de klachten gelijk vallen met de menstruatiecyclus. Bovendien is er geen directe relatie gevonden tussen het aantal plekjes weefsel buiten de baarmoeder en de mate van pijnklachten. Veel pijn hoeft dus niet te betekenen dat er veel weefselplekjes in de buikholte zijn.
Goed om te weten:
Pijnlijke menstruatie is niet normaal! Als u klachten heeft, ga daarmee naar de dokter.
Endometriose is moeilijk vast te stellen. Meestal krijgt u een aantal onderzoeken bij de gynaecoloog: een inwendig onderzoek, een inwendige echo en steeds vaker ook een MRI. Om de definitieve diagnose vast te stellen, is een kijkoperatie nodig. Daarbij gaat via een klein sneetje bij uw navel een smalle buis uw buik in. In de buis zit een lampje en een cameraatje; zo kan de gynaecoloog het weefsel in uw buikholte bekijken.
Dit kunnen wij voor u doen
Wij kunnen bij u nagaan wat uw pijn veroorzaakt: zijn het geïrriteerde of beknelde zenuwen; komt het door veranderingen in de doorbloeding van een weefsel; zijn weefsels aan elkaar verkleeft of heeft u last van gespannen spieren. We brengen dit met een uitgebreid onderzoek in kaart en maken in overleg met u een behandelplan.
De behandeling is altijd gericht op het verminderen van de pijnklachten. De behandeling kan daardoor bij iedere patiënt anders zijn. U gaat ook oefeningen doen om uw spieren weer in een goede conditie te krijgen. Minder pijn en meer conditie: zo kunt u weer makkelijker en prettiger bewegen!
Meer informatie over endometriose vindt u op deze websites:
www.endometriose.nl
www.thuisarts.nl/endometriose
En: Radboudumc deed onderzoek naar menstruatiestoornissen en endometriose. De NOS maakte hierover een item voor het journaal en hun website. Klik hier als u dat wilt lezen en zien. [Linken naar nos.nl/op3/artikel/2276087-bianca-liep-11-jaar-rond-met-extreme-menstruatiepijn-nu-is-ze-onvruchtbaar.html]