Al 30 jaar zijn wij gespecialiseerd in de behandeling van chronische bekkenpijn en klachten. We hebben heel veel mensen behandeld. We luisterden naar hun ervaringen en hun pijnklachten. Heel veel mensen vertelden ons dat ze moe zijn van de pijn en dat de aanhoudende klachten ze soms wanhopig maken. Het is vaak een hele puzzel om de oorzaken van die klachten te vinden. Dan is bijvoorbeeld al onderzocht of er iets mis is met de blaas, de prostaat of de baarmoeder. Als een arts daar geen probleem vindt, is de behandeling vaak al klaar. Wij zoeken verder; we kijken hoe de organen, de spieren, zenuwen, gewrichten, en andere structuren in het bekken op elkaar reageren.
Om te weten wat de oorzaak is van uw klachten, stellen we u vragen: om welke pijn gaat het, hoe deze is ontstaan, waar voelt u de pijn, welke andere klachten heeft u, wat is al onderzocht en behandeld, enzovoort. Ook uw persoonlijke omstandigheden of gebeurtenissen in uw omgeving zijn erg belangrijk. We luisteren naar uw verhaal en naar uw ervaringen. Daarna doen we een lichamelijk onderzoek. Dan voelen we bijvoorbeeld de spanning in uw spieren en we kijken naar uw houding en de manier waarop u beweegt.
Op basis van alle gegevens stellen we een diagnose. Samen met u stellen we daarna een passend behandelplan op.
Dit kunnen wij voor u doen:
- Goed luisteren naar uw verhaal.
- Alles wat met uw klachten te maken heeft, onderzoeken.
- Diagnose stellen.
- U (in de meeste gevallen) uitleggen hoe de klachten zijn ontstaan.
- Als het nodig is, verwijzen we u naar andere zorgverleners voor aanvullend onderzoek of behandeling.
Bovenstaande komt samen in het Diagnostisch consult. U bent dan drie tot vier uur bij ons. Hier leest u er meer over
Als onderdeel van het Diagnostisch consult stellen we met u een behandelplan op. De behandeling bestaat uit een of meerdere van de hiernaast genoemde mogelijkheden. Voor deze behandelingen kunt u bij ons terecht. Woont u verder weg, dan zijn het F-active All-in-One Programma of de F-active Immersion Clinic voor u interessant. We kunnen u ook verwijzen naar een behandelaar bij u in de buurt.
Goed om te weten: wij leren u oefeningen, zodat u thuis zelf kunt oefenen. Deze oefeningen zijn een belangrijk deel van de behandeling.
En: wij werken samen met artsen en andere zorgverleners; we hebben een groot (inter)nationaal netwerk.
Mogelijke behandelingen
- Algemene ontspanning
- Naar een ontspannen ademhaling
- De pijn dempen
- Pijn en uw dagelijks leven
- Het Wise-Anderson Protocol (Stanford Protocol)
- Bekkenfysiotherapie
- Behandelen van gewrichtsklachten in rug, bekken, heupen en stuit
- Naar ontspannen en soepele spieren
- Alle spieren in balans
- Ruimte voor geïrriteerde zenuwen
- Littekens zonder pijn
- Betere doorbloeding
- Het zenuwstelsel in balans
- Coördineren van de zorg (case management)
- Digitale coaching
- F-active All-in-One Programma
- F-active Immersion Clinic
Het lukt ons bijna altijd om vast
te stellen waar de pijn en het
ongemak vandaan komen.
Verwijzing
Voor een bezoek aan onze kliniek heeft u geen verwijzing nodig. Omdat onze zorg aanvullend is op de zorg van uw eigen arts of behandelaar(s), raden wij u aan uw behandelaars te zeggen dat u naar F-act Pelvic Pain Clinic gaat. Daarbij kunt u direct vragen of uw arts/behandelaar uw medisch dossier aan u meegeeft. Uw arts/behandelaar kan het dossier ook naar ons sturen. Als u het wilt, nemen wij contact op met uw arts/behandelaar(s).
Wij kunnen u helpen
Op deze website vindt u een overzicht van (pijn)klachten bij vrouwen en een overzicht van (pijn)klachten bij mannen. Als uw klachten genoemd staan, kunnen wij u helpen. Twijfelt u of vindt u het prettig om ons even te spreken, belt u dan: 0228-31 33 30.
Zie ook de video
Diagnostisch consult: luisteren, vragen, onderzoeken
Chronische pijn in het bekken is bij iedereen anders. Als u voor ons kiest, dan ontvangt u een vragenlijst van ons. U vult deze thuis in en stuurt die naar ons terug. Bent u al bij een arts of behandelaar geweest? Wij vragen u een kopie van uw dossier op te vragen en deze naar ons sturen.
Uw ingevulde vragenlijst en uw medische gegevens bekijken we vóór uw afspraak. Als onze conclusie is dat u bij ons niet aan het juiste adres bent, verwijzen we u door. Als we verwachten u te kunnen helpen vindt allereerst een intake-gesprek plaats. Waarbij we aan de hand van uw medisch dossier en uw ingevulde vragenlijst de klachten bespreken. Dit kan zowel telefonisch, via een online consult of bij ons in de kliniek. We hebben het met u ook over uw thuissituatie, over uw werk of hobby’s. Misschien vragen we ook naar uw jeugd: had u toen misschien ook problemen met plassen of de stoelgang? Was er sprake van een stressvolle situatie? Als na de intake blijkt dat u ergens anders beter geholpen kunt worden verwijzen we alsnog door, met de samenvatting van het gesprek.
In veel gevallen volgt vervolgens het lichamelijk onderzoek bij ons in de kliniek. Als u bij ons bent, nemen wij met twee gespecialiseerde behandelaars uitgebreid de tijd om samen met u de klachten verder in kaart te brengen. Hierbij stelt een uitgebreid lichamelijk onderzoek vast of bijvoorbeeld uw spieren, gewrichten of zenuwen problemen geven. Als het nodig is en u vindt het goed, dan kunnen we nog contact opnemen met uw arts.
Echografie
Bij het onderzoek maken we vaak gebruik van echografie. U kent dit misschien van de zwangerschapsecho. Met dit apparaat kunnen wij u laten zien hoe uw spieren werken. U ziet dan het verschil als u spieren aanspant en als ze ontspannen zijn. U ziet ook wat bij aangespannen en bij ontspannen spieren gebeurt met organen zoals de blaas en de endeldarm. Met echo kunnen we kijken naar de spieren in de bekkenbodem, maar ook naar de buikspieren en de spieren in de rug, of naar het middenrif.
MAPLe
We gebruiken een echo en soms gebruiken we de MAPLe; dit apparaat gaat nog een stap verder dan de echo. De MAPLe geeft ons meer details. Bijvoorbeeld of spieren links en rechts van elkaar verschillen, of spanning aanwezig is aan de voor-of achterkant, oppervlakkig of diep.
We kunnen de MAPLe gebruiken bij het lichamelijk onderzoek. We gebruiken het apparaat ook bij de behandeling; het kan helpen de spierfunctie weer normaal te maken. Ook kan het apparaat heel gericht kleine hoeveelheden stroom afgeven. Dat helpt bij pijnverlichting of om spieren gericht te activeren.
Goed om te weten: voor het gebruik van de MAPLe is een persoonsgebonden meetgedeelte (probe) nodig. Deze wordt namelijk inwendig gebruikt. Dit meetgedeelte is bij ons verkrijgbaar voor 65,00 euro. De prijs hiervan is nog niet inbegrepen in het diagnostisch consult. Als u al een probe heeft, neem deze dan mee voor het onderzoek. Dat kan ook een andere probe zijn.
De wetenschappelijke onderbouwing voor de MAPLe vindt u hier.
Behandelplan
Alles bij elkaar duurt dit uitgebreide onderzoek drie tot vier uur. Na afloop maken we samen met u een behandelplan. De behandeling kan bij ons zijn, of we verwijzen u naar een andere specialist. U krijgt zelf ook een actieve rol in de behandeling.
Binnen een week na uw bezoek aan onze kliniek ontvangt u van ons een rapport. U kunt dan eventueel aangeven naar welke van uw artsen of behandelaars wij het rapport kunnen sturen.
Welke behandeling wilt u?
Uw actieve rol bij de behandeling van uw klachten begint bij de keuze voor een behandeling. De behandeling kan in onze kliniek plaatsvinden, maar ook bij de arts of behandelaar waar u eerder was. Goed om te weten: wij werken samen met veel artsen, bekkenfysiotherapeuten en psychologen. Wij kunnen u naar hen verwijzen.
In veel gevallen nemen we persoonlijk contact op met de behandelaar waarnaar we u verwijzen om het behandelplan toe te lichten. Wij blijven op de achtergrond aanwezig en helpen verder als de behandeling stagneert. Heeft u vragen, dan kunt u ons bellen.
Mogelijke behandelingen
Als deel van het Diagnostisch consult bespreken we met u het behandelplan. In de behandeling kunt u veel zelf doen. U leert van ons wát u kunt doen en hóe.
Alle mogelijke behandelingen vindt u hier.
Tarieven en vergoeding
Intake gesprek
Om te kijken of een consult en eventuele behandelingen van waarde kunnen zijn voor u kunnen wij eerst een intakegesprek met u plannen. Dit kan zowel in de kliniek als telefonisch of in de vorm van een Zoom meeting. Een gesprek duurt gewoonlijk anderhalf uur en de kosten hiervan bedragen 250 euro, inclusief voorbereiding en evt. bestudering van uw medisch dossier. Deze kosten worden in mindering gebracht op een eventueel vervolg traject.
Diagnostisch consult
Het diagnostisch consult zoals op deze website omschreven, inclusief vragenlijst, bestudering van uw medisch dossier, het uitgebreide vraaggesprek, de echo, het uitgebreide onderzoek en het rapport, kost 995 euro.
Gericht onderzoek
Dit onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van een arts of collega met een gerichte onderzoeksvraag, bijvoorbeeld “is er bij deze patiënt sprake van pudendus neuralgie?” De kosten hiervan bedragen 300 euro voor een uur. Hierbij inbegrepen is voorbereidingstijd en terugkoppeling met een rapport.
Geïntegreerde behandeling in de F-act Pelvic Pain Clinic
Na het diagnostisch consult kunt u voor de behandeling bij ons terecht in de F-act Pelvic Pain Clinic. Wij leveren maatwerk en een individuele behandeling kost 150 euro per uur. Een pakket van vier behandelingen kost 500 euro, voor zes behandelingen is dit 750 euro.
F-active All-in-one Programma
Dit programma ontwikkelden we voor patiënten die vanuit het buitenland naar ons toe komen. Maar ook veel Nederlandse patiënten vinden dit compacte programma prettig.
Het is effectief om het diagnostisch consult te laten volgen door een individuele behandeling in onze kliniek. Wij behandelen u, geven uitleg over uw klacht en we geven u instructie over hoe u de klachten zelf kunt behandelen. U leert van ons oefeningen die u op een goede en veilige manier thuis zelf kunt doen.
Met patiënten die ver moeten reizen, plannen we dit programma op drie opeenvolgende dagen. Met patiënten die niet zo ver hoeven te reizen, maken we een ruimere planning. Het kan zijn dat u eerst een paar uur komt om te leren wat u zelf kunt doen. Vervolgens gaat u zelf aan de slag. Na een paar weken bespreken we hoe het gaat. Als het nodig is, kunnen we uw programma bijstellen.
Het F-active All-in-one Programma is verspreid over drie dagen:
Dag 1: Diagnostisch consult (4 uur).
Dag 2: 4 uur individuele behandeling en instructie om zelf uw klachten te behandelen.
Dag 3: 2 uur individuele behandeling en instructie om zelf uw klachten te behandelen.
De kosten voor dit totale pakket zijn 1650 euro.
In overleg en naar behoefte zijn extra uren voor behandeling en instructie mogelijk. De kosten hiervan zijn 150 euro per uur.
F-active Immersion Clinic
Dit programma lijkt op het F-active All-in-one Programma, maar biedt u de combinatie van individuele behandeling en groepsbehandeling. In één week tijd krijgt u het diagnostisch consult en de behandeling die voor u het beste is. We kijken daarbij naar uw persoonlijke situatie en bespreken met u de mogelijkheden. Wij behandelen u, geven uitleg over uw klacht en we geven u instructie over hoe u de klachten zelf kunt behandelen. U leert van ons oefeningen die u op een goede en veilige manier thuis zelf kunt doen.
Bij de groepstherapie ligt het accent op uitleg, leefstijladviezen, aanleren van de routine voor het zelfhulpprogramma en het uitwisselen van ervaringen. Doordat de groepen erg klein zijn (vier personen) is er veel ruimte en aandacht voor iedereen.
Dag 1:
Patiënt 1: Diagnostisch Consult 8-12 uur
Patiënt 2: Diagnostisch Consult 13-17 uur
Dag 2:
Patiënt 3: Diagnostisch Consult 8-12 uur
Patiënt 4: Diagnostisch Consult 13-17 uur
Dag 3:
Patiënt 1-4: 1 uur individuele therapie bij specialist 1
1 uur individuele therapie bij specialist 2
Patiënt 1-4: 13-16 uur groepsbehandeling
Dag 4:
Patiënt 1-4: 1 uur individuele therapie bij specialist 1
1 uur individuele therapie bij specialist 2
Patiënt 1-4: 13-16 uur groepsbehandeling
Dag 5:
Patiënt 1-4: 1 uur individuele therapie bij specialist 1
1 uur individuele therapie bij specialist 2
Patiënt 1-4: 13-16 uur groepsbehandeling
De kosten voor dit totale pakket zijn 2500 euro.
In overleg en naar behoefte zijn extra uren voor behandeling en instructie mogelijk. De kosten hiervan zijn 150 euro per uur.
Consult per telefoon of Skype/FaceTime
Begeleiding, instructies, overleg per telefoon of Skype/FaceTime is makkelijk en kan heel effectief zijn.
U boekt een consult voor 75 euro per 30 minuten.
Her-evaluatie
Soms bestaat de behoefte om de voortgang met ons te evalueren en het beleid waar nodig aan te passen. Een evaluerend telefonisch consult kost 100 euro per 30 minuten. Hierin zit ook 30 minuten voorbereiding/case management. Een evaluerend consult in de praktijk kost 200 euro per uur, voorbereiding en case management zijn hierbij inbegrepen.
Vergoeding
De zorg van F-act Pelvic Pain Clinic is aanvullend op de behandeling van uw eigen arts of andere behandelaars. Doordat onze zorg niet binnen de basisverzekering of de aanvullende verzekering valt en wij geen contracten hebben met zorgverzekeraars, worden onze behandelingen niet vergoed. In principe zijn deze kosten wel aftrekbaar bij uw inkomstenbelasting.
NB. Heeft u vragen? Wij helpen u graag: telefoon 0228-31 33 30.